
Op stap met de polderwachter
Marcel Blekendaal, beeldend kunstenaar en polderwachter, neemt u mee voor een leerzame tocht in de polder.
Hij kan u alles vertellen over de flora, de fauna, de waterhuishouding en nog vele andere wetenswaardigheden over het weidelandschap. Marcel is een enthousiast verteller voor jong en oud.
Met zijn polsstok als metgezel wijst hij u de weg in het boeiende polderlandschap Onderweg demonstreert hij met zwier hoe je over sloten springt.
Op zaterdag 11 juni om 11.00 uur start zijn polderwandeling.
Plaats: Molen De Hoop, Dorpsstaat 106, Loenen a/d Vecht.
Kosten € 5,-
Voor aanmelding wandeling mailt u naar polderwachter@gmail.com
Na afloop kunt u ook nog de molen bezichtigen, waarbij een gids u alles over de werkzaamheden van de korenmolenaar kan uitleggen. En het terras aan de Vecht mag u zeker niet missen!
De afgelopen jaren hebben zich enkele incidenten voorgedaan met de roeden, de wieken, van molens.Stichting ‘De Hollandsche Molen’ heeft eigenaren van molens geadviseerd de stevigheid van de roeden te laten onderzoeken door een gecertificeerd bedrijf. Het gaat dan om het controleren van lasnaden; stevigheid/dikte.Dat onderzoek is recentelijk op een aantal molens in eigendom van het ‘Utrechts Landschap’ (UL) uitgevoerd. De resultaten lijken vooralsnog niet best te zijn.
Eén van de onderzochte molens is de onze, ‘Korenmolen De Hoop’. Ons is door het UL geïnstrueerd niet meer met de molen te gaan draaien. De molen staat dus stil.Ook een aantal andere molens is onderzocht. Die molens zijn ook geïnstrueerd niet meer te gaan draaien. Inmiddels hebben 18 molens van de 24 molens die het UL bezit bericht gekregen dat zij de molen moeten stil zetten. Of dit uit voorzorg is of op basis van onderzoeksresultaten is ons niet door het UL verteld.Het mag duidelijk zijn dat zich dit niet beperkt tot de molens in eigendom van het UL.Dit kan verstrekkende gevolgen hebben op het molenbestand in Nederland.Het meest in het oog liggende cultureel erfgoed wordt nu ernstig bedreigd.Want iedereen weet: Een molen die niet regelmatig draait wordt opgegeten door houtworm en boktor.Lees
hier berichtgeving van ‘Hollandsche Molen’Lees
hier berichtgeving in het AD.

Heden:
Vanwege Covid-19 was onze molen geruime tijd gesloten voor bezoekers.
Het malen van tarwe ging echter wél gewoon door!
Onze producten zijn verkrijgbaar bij de Jumbo in Loenen a/d Vecht.
Ook in september2020 en 2021, met de ‘Open Monumentendagen’, bleef de molen gesloten voor publiek.
Voor ons een pijnlijke beslissing, want we zijn trots op onze molen en willen je de molen graag laten zien. Gelukkig kunnen we nu weer bezoekers ontvangen.

November 2020
Onze klusgroep is verkozen tot ‘Vrijwilligersgroep 2020″!
Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee!
In een tv uitzending van
RTV Stichtse Vecht gaf de Vrijwilligerscentrale hier verslag van.
Hier de link naar een ingekorte versie. En
hier een overzicht van wat Ad en Martin in hun molen hebben gerealiseerd.

Winter 2017/2018:
Onze molen is dit jaar rond de feestdagen verlicht. Vorig jaar was dat slechts gedeeltelijk het geval.Dit jaar hebben we een aantal lampen kunnen bijplaatsen, zodat de molen nu rondom verlicht wordt.
We hebben voor energiezuinige verlichting gekozen..Dat had gekund met natriumlampen. Dan zou het licht echter altijd oranje zijn.In plaats daarvan hebben we gekozen voor LED lampen.
Dat geeft ook de aardigheid dat we bij gelegenheid van kleur kunnen veranderen. Op de foto staat de molen in ‘Kerstgroen’.
We hopen dat ieder hier plezier aan beleeft.
Laat in de avond gaat de verlichting uit. O ja…. traditiegetrouw is de ster aanwezig!
December 2018:
Het Nederlandse molenaarsambacht is ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.
Je begrijpt dat ook onze molenaars hier heel blij mee zijn!Lees meer hier.


Najaar 2017:
Dankzij giften van de Lions Club ‘Over Holland’ en de opbrengsten van een fancyfair georganiseerd door ‘Gemeenteleden van de Vecht en Angstelkerk’ in Loenen aan de Vecht, alsmede heel veel kleinere bijdragen van bezoekers, kan er nu in de molen elektrisch worden gemalen en gebuild. Op de foto zie je links het nieuwe maalkoppel en rechts de buil.
Sponsors bedankt!