Ovenrecept voor twee tarwebroden

Ingredients

Instructions

Deze hoeveelheden kunt u naar eigen smaak en gewoonte aanpassen. Het werkt het beste als het brooddeeg tussen de 25 en 30 graden is. Laten rijzen bij een temperatuur van 30 tot 35 graden.

Meng in een kom de droge ingrediƫnten. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de in lauw water opgeloste gist in. Van het midden uit kneden en een bolletje vormen. Geleidelijk steeds een scheutje water (of melk) toevoegen en blijven kneden tot een grote deegbol gevormd is. Naar believen olie of boter toevoegen. Het deeg is goed, als het niet meer aan de handen blijft plakken. De kom afdekken met een natte doek en ca. 25 minuten laten rijzen. Neem de bol uit de kom en kneed het deeg gedurende 15 minuten op een met meel bestrooide tafel of aanrecht tot het elastisch aanvoelt. Goed kneden is het belangrijkste werk van het broodbakken. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Druk ze plat en rol ze op in de lengte van de bakvorm. Leg de deegrollen in de bakblikken met de naad naar beneden.

Tip: leg eerst bakpapier in de bakblikken, dan laat het brood na het bakken goed los uit de vorm.

Dek de blikken af met een natte theedoek en/of schuif ze in een plastic zak en laat het geheel nog eens 50 minuten rijzen. Bak de broden in een voorverwarmde oven op ca. 225 graden gedurende ca. 40 minuten.

Dit is onze manier om tarwebrood te bakken, maar een ieder is uiteraard vrij om zijn eigen voorkeuren en werkwijzen er op los te laten. Zo is broodbakken voor iedereen anders en blijft het avontuurlijk.

Dit recept is ook geschikt voor speltmeel. Wie zuiver volkorenbrood te zwaar vindt, kan een deel van het meel vervangen door tarwebloem of speltbloem.